Skip to content

Ben je taalvrijwilliger of wil je dit worden?

Goede beheersing van taal is voor iedereen belangrijk. Daarom zijn er op veel plekken organisaties die volwassenen helpen om beter te lezen en schrijven, spreken, rekenen en werken met de computer. Als taalvrijwilliger kan je een belangrijke bijdrage leveren aan het feit dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.

Wat is een taalvrijwilliger?

Als taalvrijwilliger zet je je in om anderen te helpen met het verbeteren van één of meerdere basisvaardigheden als lezen en schrijven. Je leert bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert. Het vrijwilligerswerk vindt vaak plaats bij jou in de buurt.

Hoe ziet het werk er als vrijwilliger inhoudelijk uit?

Dit hangt af van jouw kennis en voorkeuren, het doel van de deelnemer én de werkwijze van de organisatie waar je aan de slag gaat. Als taalvrijwilliger ben je altijd gekoppeld aan een (vrijwilligers)organisatie in de buurt.

De organisaties hebben elk hun eigen werkwijze. Sommige richten zich bijvoorbeeld op lezen en schrijven en andere op digitale vaardigheden. Ook zijn er verschillen in achtergrond van de deelnemers: zo zijn er organisaties die zich vooral richten op deelnemers met Nederlands als moedertaal (NT1), andere richten zich meer op deelnemers met Nederlands als tweede taal (NT2).

Taalvrijwilliger, iets voor jou?

Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, volg je een korte training waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je kunt altijd met je vragen terecht bij de organisatie waaraan je gekoppeld bent.

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met slechts een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Vind je het het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is Taalvrijwilliger worden misschien iets voor jou! (Bron: Stichting Lezen & Schrijven)

Meer weten over vrijwilligerswerk bij de verschillende partners in het Taalhuis:

Nieuws voor taalvrijwilligers

Hier vind je in de toekomst nieuwsitems.

Meer nieuws
Back To Top